Derfor er din fedtforbrændingsgrænse afgørende at kende

14 feb, 2023
Derfor er din fedtforbrændingsgrænse afgørende at kende

Ved at forbedre din fedtforbrændingsgrænse (AeT) kan du blive en markant mere udholdende og eksplosiv cykelrytter. I dette blogindlæg, gør vi dig klogere på, hvorfor det bør være en høj prioritet i din træning.

En af de ting, der definerer de bedste udholdenhedsatleter i verden, er deres evne til at opretholde en høj power, men stadig bruge fedt som deres primære energikilde.

Det gør, at de kan køre hurtigt i lang tid, men stadig er i stand til at spare energi til en stor energiudladning i finalen. Derudover har de en yderst effektiv restitution fra dag til dag.

Det, der gør de to ting muligt, er, at de bedste atleter har en høj fedtforbrændingsgrænse (AeT). AeT markerer stedet, hvor den primære energikilde skifter fra fedt til kulhydrater.

Når du kører under AeT, arbejder din krop primært aerobt, hvilket betyder, at den producerer energi ved at nedbryde fedt med hjælp af ilt.

Derfor har udholdenhedsatleter meget at vinde ved at presse AeT så højt som muligt, da det gør dem i stand til at køre på fedt i længere tid.

De fleste kender allerede syregrænsen (AT) – også kendt som FTP ved cykling – der markerer, hvornår du arbejder anaerobt og ophobningen af laktat bliver dannet i musklerne. Lavpraktisk er det her, du begynder at føle ”syre i benene”.

Fedtforbrændingsgrænsen (AeT). Denne grænse er typisk fundet omkring slutningen af zone 2 og starten af zone 3.
Syregrænsen (AT). Denne grænse er typisk fundet i starten af zone 4.

De bedste udholdenhedsatleter i verden bruger mere end 80 % af deres træningstid under AeT. Når du arbejder under AeT, øger du din evne til at transportere ilt til musklerne.

Det gør du, fordi du øger antallet af mitokondrier og styrker dit kapillærnetværk, som er netværket af dine mindste blodkar, der leder blod og dermed ilt ind i musklerne. Mitokondrier skal ses som kraftværket, hvor energien produceres, og kapillærer er små blodkar, som leverer ilten til muskelcellerne.

De professionelle atleter bruger også meget tid lige over og lige under AeT, da det er det område, hvor du forbrænder den største mængde fedt. Det forbedrer effektivt AeT. Det fungerer på samme måde, som sweetspot intervaller lige omkring AT effektivt forbedrer AT.

Selvom AeT er så vigtig for udholdenhedsatleter som cyklister og løber, er AT stadig den mest almindeligt omtalte og brugte grænse. Det synes vi er ærgerligt.

Ingen andre eksterne testmetoder som en 20 minutters FTP-test med wattmåler, trappetest på ZWIFT eller trainerroad kan måle AeT. For at finde din AeT skal du bruge en Vo2max, laktattest eller GRASPORs thresholdtest.

Læs vores blog om performancetest og lær mere om, hvordan GRASPOR kan hjælpe dig med at definere AeT og AT samt dine træningszoner for optimal træning.

Relateret indhold

Du kunne også være interesseret i…

Derfor er GRASPORs thresholdtest lige så præcis som laktattesten

Derfor er GRASPORs thresholdtest lige så præcis som laktattesten

Med GRASPOR kan du lave tests, der er lige så præcise som den velkendte laktattest. I dette indlæg gør ...
Step-by-step: Lav en thresholdtest med GRASPOR

Step-by-step: Lav en thresholdtest med GRASPOR

Med GRASPOR kan du nemt lave præcise performancetests, som finder dine fem træningszoner samt din syre- ...
Derfor er din fedtforbrændingsgrænse afgørende at kende

Derfor er din fedtforbrændingsgrænse afgørende at kende

Ved at forbedre din fedtforbrændingsgrænse (AeT) kan du blive en markant mere udholdende og eksplosiv ...